eurojust.png

A 2002-ben létrehozott Eurojust a súlyos bűncselekmények elleni küzdelem fokozott igazságügyi együttműködés segítségével történő támogatását szolgáló uniós hivatal. Székhelye Hágában található. Az Eurojust szerepe az, hogy Európa biztonságosabbá tétele érdekében összehangolja a nemzetközi bűncselekmények nyomozásában és a büntetőeljárásokban részt vevő uniós tagállamok, illetve harmadik államok nemzeti hatóságainak munkáját.

eurojust_map.png

Az Eurojust az uniós tagállamok hatóságai, A Bűnüldözési Együttműködés Európai Uniós Ügynöksége (Europol), az EPPO és az Európai Csalás Elleni Hivatal által végzett műveletek és az általuk szolgáltatott információk alapján támogatja és erősíti a nemzeti nyomozó- és bűnüldöző hatóságok közötti koordinációt és együttműködést a hatáskörébe tartozó súlyos bűncselekményekkel kapcsolatban, amennyiben az adott bűncselekmény:

    • két vagy több tagállamot érint;
    • egy tagállamot és valamely együttműködés vagy nemzetközi megállapodás hatálya alá tartozó nem uniós országot érint; vagy
    • szükségessé teszi a közös alapokon való bűnüldözést.

Az (EU) 2018/1727 rendelet 1. melléklete meghatározza a súlyos bűnözés azon formáit, amelyek a rendelet 3. cikkének (1) bekezdése értelmében az Eurojust hatáskörébe tartoznak.

Az Eurojust feladatait az uniós országok illetékes hatóságainak kérésére, saját kezdeményezésére vagy az EPPO kérésére, az EPPO joghatóságának korlátai között végzi.

Az Eurojust 28 nemzeti tagból álló testület, ahol a tagok azonos felkészültségű, tapasztalt bírák, ügyészek vagy rendőrtisztek az egyes uniós országokból. Minden résztvevő uniós tagállam egy-egy nemzeti tagot küld az Eurojustba. A nemzeti tagok alkotják az Eurojust testületét, amely az Ügynökség operatív munkájáért felelős. A testületet az Eurojust hivatala támogatja, amelynek egyebek mellett ügyelemzők, jogi tanácsadók és adatszakértők a tagjai.

Az Európai Parlament és a Tanács rendes jogalkotási eljárás keretében határozhatja meg az Eurojust felépítését, működését és feladatait, amelyek között szerepelhet nyomozás megindítása, illetve javaslattétel bűnvádi eljárások megindítására. Az Eurojust átláthatóságának és demokratikus felügyeletének növelése érdekében annak tevékenységeit a Parlament és a nemzeti parlamentek közösen értékelik.

 

További tájékoztatás:

Eurojust website

Az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége (Eurojust)