Először is nagyon figyelj oda, amikor valahol személyes adatokat kérnek Tőled vagy önmagadtól önmagadról adsz meg; például posztolsz, vagy a netre más módon töltesz fel. Ez különösen fontos a netezés során, közösségi oldalak látogatásakor!

 

Mielőtt bármit bárhova feltöltesz, bárkinek átküldesz, gondolj bele abba, hogy az internetre egyszer már feltöltött tartalmakat nagyon nehéz végérvényesen eltávolítani.

 

Lehet, hogy valahonnan sikerül kitörölni őket, de nem biztos, hogy minden előfordulási helyről véglegesen el lehet tüntetni, illetve időközben az is simán megtörténhetett, hogy más személy szépen letöltötte magának például a fotódat vagy egy kommentedet, egyéb posztodat, és azt majd később bármikor felhasználja, anélkül, hogy Neked erre rálátásod lehetne, arról tudnál.

 

Az interneten egyszer már közzétett adatokhoz, feltöltött fényképekhez nagyon könnyen bárki hozzáférhet. Így könnyen előfordulhat, hogy – bár nem szeretnéd, hogy a tanáraid, szüleid vagy (leendő) főnökeid lássák a posztodat – azok mégis elérhetőek, letölthetők lesznek számukra, akkor is, ha Te már törölted őket. Ezért jól gondold meg, hogy mikor hol és mit osztasz meg, adatokat adsz ki magadról.

Ne csak a posztokra figyelj, hanem a regisztrációkra és az azok során megadott adatokra is.

 

Ha valami gyanús, nem egyértelmű, mindig kérj tájékoztatást: miért van ezekre az adatokra szükség, mi lesz a további sorsuk, hová kerülnek?

 

Ezt megelőzendő szánj egy kis időt arra, hogy legalább átfusd az „Adatvédelmi Tájékoztatót” / „Adatvédelmi Nyilatkozatot”. Ilyen tájékoztató anyagokat szinte már minden, adatkezelést végző cég honlapján találni. Néha elég hosszadalmasak és száraz, unalmas szövegnek tűnhetnek, de mindenképpen nézz bele legalább abba a részbe, hogy:

  • Milyen adatokat kezelnek (tehát mi a kezelt adatok köre);
  • Mi az adatkezelés célja;
  • Mi az adatkezelés időtartama;
  • Kérdés, észrevétel, törlési vagy tájékoztatási kérelem esetén kihez kell fordulni;
  • A hozzájárulásod pontosan mire terjed ki;
  • Kinek adja még át (továbbítja) az adataidat az, akinél regisztráltál vagy aki más módon kezeli adataidat.

Ha az adatkezeléssel kapcsolatban tájékoztatást, adattörlést, korlátozást vagy helyesbítést szeretnél kérni, azt mindig először annál az adatkezelőnél kezdeményezd, aki az adataidat kezeli.

Őket hívd fel, hozzájuk menj be, nekik írj postai vagy elektronikus levelet.

 

Előfordulhat, hogy a beazonosításodhoz további, rád vonatkozó információkat fognak kérni.

Ha a kéretlen üzenetek zavarnak, válaszd a „Leiratkozás” funkciót. Ha nem tudod, hogyan jutottak hozzá az adataidhoz, kérdezz vissza náluk, majd kérj törlést.

Fontos tudni azonban azt is, hogy attól még, hogy például leiratkozol egy hírlevélről, az adataid még az adatkezelő rendelkezésére fognak állni, tehát az ő adatbázisában továbbra is fellelhetőek lesznek.
Ha ezt nem szeretnéd, akkor a leiratkozáson túl, kérj adattörlést is.

 

Ha valami nem oké, akkor írj nekünk bejelentést, vagy ha más jellegű a probléma, és ráismersz a fenti táblázatból („Baj esetén kihez fordulhatok”), akkor azonnal keresd fel a szakembereket.

 

Egyáltalán nem ciki.

 

Aki ezzel a területtel foglalkozik, az él-hal a munkájáért, és lelkesen arra vár, hogy egy problémát meg tudjon oldani, segíteni tudjon egy bajbajutott fiatalon.

 

Szal, hajrá, nem ciki, nem gáz, sőt, sokkal inkább cool, ha ilyen ügyesen menedzseled a dolgaidat és külső, szakértő segítséget vonsz be, ha nem boldogulsz egy adatkezelővel, vagy súlyosabb a probléma (bűncselekmény gyanús helyzetek).