Közlemény

 

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 30. § (3) bekezdés második fordulata értelmében az elutasított kérelmekről, valamint az elutasítások indokairól az adatkezelő nyilvántartást vezet, és az abban foglaltakról minden évben január 31-éig tájékoztatja a Hatóságot.

Ezzel egyidejűleg az adott szervre vonatkozó közérdekű adatokkal kapcsolatos kötelező statisztikai adatszolgáltatást az általános közzétételi lista II. 15. közzétételi egységében is nyilvánosságra kell hoznia az adatkezelőnek.

Tekintettel arra, hogy az Infotv. nem rendelkezik az elutasított közérdekű adatigénylésekre vonatkozó adatszolgáltatás teljesítési módjáról, formájáról, ezért a kötelező statisztika teljesítéséhez a Hatóság egy olyan adatlap alkalmazását ajánlja, melyet egységesen minden adatkezelő eredménnyel tud kezelni.

A Hatóság – az előző évek gyakorlatát követve – ebben az évben is kéri az adatszolgáltatással érintett adatkezelőket, hogy a https://naih.hu/informacioszabadsag/infsz-adatlap-eves-jelenteshez linkről letölthető nyomtatvány kitöltésével az elutasított adatigénylésekre vonatkozó információk mellett adjanak tájékoztatást azokról a közérdekű és közérdekből nyilvános adat megismerésére irányuló kérelmekről is, melyek 2022. év folyamán teljesítésre kerültek.

Az előző évek tapasztalataira figyelemmel az adatszolgáltatás elkészítésénél a Hatóság iránymutatása szerint, ha egy adatigénylésben több adatkörre irányul az adatmegismerés és ezek elutasítása eltérő törvényi indokok alapján történt, javasoljuk az adatigénylést az abban megjelölt adatkörökre bontani. Így az egy beadványban megismerni kívánt adatigénylési kérdések tekintetében pontosan meghatározható lesz a teljesített és az elutasított kérdések száma.

A fentiek alapján 2022. év tekintetében elkészített statisztikai adatszolgáltatást a Hatóságnak 2023. január 31-ig kell megküldeni a következő elérhetőségek egyikén:

hivatali kapu: KR ID: NAIH 429616918

elektronikus levél: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az együttműködésüket köszönjük!

 

Budapest, 2023. január 5.

 

Dr. Péterfalvi Attila
elnök
c. egyetemi tanár