Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) által kidolgozott projekt segíti a mesterséges intelligenciát alkalmazó, illetve felhasználó adatkezelők és érintettek, valamint a felügyeleti hatóságok tájékozódását a mesterséges intelligencia GDPR-nak megfelelő felhasználására tekintettel, oly módon, hogy egyrészt biztosít egy ellenőrző listát az adott algoritmus vonatkozásában, másrészt olyan auditálási eszközöket javasol, amelyek növelik az átláthatóságot. Az ellenőrző lista és a javasolt auditálási eszközök az alábbi linkről érhetők el, egyelőre angol nyelven: 

https://www.edpb.europa.eu/our-work-tools/our-documents/support-pool-expert-projects/ai-auditing_en

Az EDPB 2024. június 18-19-ei plenáris ülésén öt éves időtartamra megválasztásra került a Testület új alelnöke, Zdravko Vukić, a horvát adatvédelmi felügyeleti hatóság igazgatója. Vukić úr Anu Talus elnökkel (a finn felügyeleti hatóság vezetője) és Irene Loizidou Nikolaidou alelnökkel (a ciprusi felügyeleti hatóság vezetője) együttműködve látja majd el feladatát.

Az EDPB sajtó közleménye a következő linken érhető el: https://www.edpb.europa.eu/news/news/2024/zdravko-vukic-elected-new-deputy-chair-european-data-protection-board_en

A Meta új, mesterséges intelligenciát (MI) alkalmazó szolgáltatásokat kíván elérhetővé tenni Európában. A blogbejegyzésük (https://about.fb.com/news/h/bringing-generative-ai-experiences-to-people-in-europe/) szerint az MI képzéséhez nyilvánosan elérhető, valamint olyan információkat kívánnak felhasználni, amelyeket az emberek nyilvánosan megosztottak a Meta szolgáltatásait használva, például a nyilvános posztok vagy nyilvános fényképek és azok feliratai. A barátokkal és családtagokkal váltott magánüzenetek tartalmát nem használnák fel az MI képzésére, azonban a vállalkozásoknak vagy későbbiekben a Meta MI eszközének küldött üzeneteket igen.

A Meta az általános adatvédelmi rendelet szerinti jogos érdekre kívánja alapítani ezen adatkezelését. A Meta adatvédelmi szabályzatában szereplő információ szerint az MI tanításra vonatkozó módosítások 2024. június 26-án léptek volna hatályba. Az adatok felhasználása ellen lenne lehetősége tiltakozni a felhasználóknak, azonban ennek európai elérhetőségével és megvalósításával kapcsolatban több európai adatvédelmi hatóság – köztük a Hatóság is – aggályokat fogalmazott meg az ír adatvédelmi hatósággal 2024. júniusban folytatott egyeztetések során, amelyeket az ír adatvédelmi hatóság továbbított a Meta felé.

Mindezek után a Meta elhalasztotta az európai Facebook és Instagram felhasználók adatainak MI tanításra történő felhasználását. Az ír adatvédelmi hatóság üdvözölte a döntést, és folytatja a párbeszédet a Meta-val és a többi tagállami adatvédelmi hatósággal (https://www.dataprotection.ie/news-media/latest-news/dpcs-engagement-meta-ai).

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) tájékoztatja Tisztelt Ügyfeleit, hogy 2024. június 18-án 22:30 órától 2024. június 19-én 01:00 óráig a Hatóság honlapja, ennek következtében az Adatvédelmi Tisztviselő Bejelentő Rendszer, valamint Adatvédelmi Incidensbejelentő Rendszer a Hatóság weboldalának - www.naih.hutárhelyszolgáltatója által tervezett adatbázisszerver frissítése miatt nem lesz elérhető.

A Hatóság Adatvédelmi Tisztviselő Bejelentő Rendszerébe az üzemszünet időtartama alatt új bejelentés nem tehető. A korábban tett bejelentés törlését az elektronikus ügyintézésre kötelezett adatkezelő/adatfeldolgozó a Hatóság hivatalos elektronikus elérhetőségén, az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett adatkezelő/adatfeldolgozó a Hatóság hivatalos elektronikus elérhetőségén túl postai úton is kezdeményezheti.

A Hatóság Adatvédelmi Incidensbejelentő Rendszerébe az üzemszünet időtartama alatt teljes, szakaszos bejelentés nem tehető és a bejelentés módosítása nem lehetséges.

Az adatvédelmi incidens bejelentésére szolgáló formanyomtatvány a https://magyarorszag.hu/szuf_ugyleiras?id=677fd980-c54b-4646-84ee-13753e3a55ad linken érhető el, melyet

  1. az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvényben elektronikus ügyintézésre kötelezett ügyfél, valamint az elektronikus ügyintézést önkéntesen vállaló ügyfél, a törvényben meghatározott elektronikus úton (pl. hivatali tárhelyen, vagy cégkapu, ügyfélkapu birtokában e-Papír szolgáltatáson keresztül)

  2. elektronikus ügyintézésre nem kötelezett ügyfél (pl. természetes személy) az a) pontban foglaltakon túl postai úton, a Hatóság levelezési címén (1363 Budapest, Pf. 9.)

nyújthat be.

A Hatóság ügyfelei megértését kéri!