Az EU-USA adatvédelmi keretrendszer újabb mérföldköveként Merrick B. Garland, az Egyesült Államok főügyésze 2023. november 14-én ünnepélyes beiktatási ceremónia keretében hivatalosan is feleskette a nyolctagú, független adatvédelmi felülvizsgálati bíróság hat bíráját.

Az adatvédelmi felülvizsgálati bíróság az Egyesült Államok hírszerzési tevékenységére vonatkozó biztosítékok megerősítéséről szóló elnöki rendelet által létrehozott új jogorvoslati eljárás második szintjeként szolgál. A bíróság az Igazságügyi Minisztérium Adatvédelmi és Polgári Jogi Hivatalán belül, de önállóan működik, döntéseit a hírszerző ügynökségeknek be kell tartaniuk.

A bíróság a Nemzeti Hírszerzési Igazgató Hivatalának polgári szabadságjogok védelméért felelős tisztviselője azon döntéseit vizsgálja felül, melyeket az amerikai hírszerzési tevékenységből eredő jogsértések miatt magánszemélyek által benyújtott panaszok kapcsán hozott.

Az adatvédelmi felülvizsgálati bírósággal kapcsolatos további információk a https://www.justice.gov/opcl/redress-data-protection-review-court oldalon érhetők el.