kofop survey

Online kérdőíves adatfelvétel indít a NAIH az adatigénylők körében a közérdekű adatok nyilvánosságának, elérhetőségének vizsgálata céljából.

A Hatóság az információszabadság jogalkalmazásával és szabályozási környezetével kapcsolatos kutatásának sikeres megvalósítása érdekében online kérdőíves adatfelvételt indít. A kutatás „Az információszabadság hazai gyakorlatának feltérképezése és hatékonyságának növelése” című kiemelt projekt (azonosító szám: KÖFOP-2.2.6-VEKOP-18-2019-00001) keretében valósul meg. Az online kérdőíves adatfelvétel a közérdekű adatok nyilvánosságát, elérhetőségét vizsgálja az adatigénylők szempontjából. Az eredmények az információszabadság érvényülését elősegítő korrekciós mechanizmusokat érintő helyzetfeltárást és az azokkal kapcsolatos javaslatcsomag elkészítését támogatják. A kérdőív kitöltése természetesen teljesen névtelen, a rendszer semmilyen adatot nem tárol el a kitöltő személyére vagy szervezetére vonatkozóan.

 

A felmérésben tehát a Hatóság az adatigénylők segítségét kéri a közérdekű adatok megismerésével, igénylésével kapcsolatos tapasztalataik és kihívásaik feltérképezése által az alábbi témák mentén:

  • A közfeladatot ellátó szervekkel való kommunikációval, a közérdekűadat-igénylések gyakorlatával, azok teljesítésével és a közzététellel kapcsolatos tapasztalatok.
  • Problémák a közérdekű adatokhoz való hozzáféréssel kapcsolatban, információszabadság teljesülését segítő jogorvoslattal kapcsolatos ismeretek, tapasztalatok.
  • A közérdekű adatok megismeréséhez kapcsolódó javaslatok, igények felmérését segítő kérdések.

 

A Projekt fő célja a hazai jogszabályokban rögzített közzétételi kötelezettség gyakorlati megvalósulásának vizsgálata, hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján a jogalkotó részére ajánlások megfogalmazása és az eredmények disszeminációja. Válaszai hozzájárulnak az adatigénylők kérdéseire, problémáira szabott gyakorlatorientált tájékoztató anyagok és rendezvények tartalmának kialakításához, illetve a szabályozási környezet anomáliáinak orvoslásához.

 

Az online kérdőív kitöltéséhez kattintson IDE.

Adatkezelési tájékoztatónkat itt éri el.

 

Amennyiben a fenti link nem működne, kérjük, másolja be böngészőjébe az alábbi sort: https://simplekerdoiv.limesurvey.net/883683?lang=hu

A projekt kapcsolódó, jelenleg is zajló fókuszcsoportos rendezvényei is az adatigénylői kör véleményét hivatottak megismerni, a rendezvényekre várjuk jelentkezésüket.